Opfrisbeurt voor beiaard

De beiaard van de Lakenhal krijgt een opfrisbeurt. Het klokkenspel, dat in 2004 nog als eerste in België werd uitgerust met een automatisch pneumatisch speelwerk, krijgt een nieuw klavier dat voldoet aan de wereldstandaard. Ook enkele klepels zullen worden vervangen of gedraaid.

Voorts wordt de gehele bedrading vervangen en alle connecties naar hulpstukken zullen worden gecontroleerd en waar nodig vervangen. Klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken Koninklijke Eijsbouts uit het Nederlandse Asten sleepte de opdracht in de wacht met een offertebedrag van 87.000 euro exclusief btw. Het agentschap onroerend erfgoed kende al een premiebedrag van 51.300 euro toe.

De werkzaamheden nemen, afhankelijk van het weer, minstens 18 weken in beslag. Al die tijd zullen we de beiaardklanken moeten missen. De beiaardconcerten van 14 en 21 juli gaan in elk geval door en stadsbeiaardier Koen Van Assche zal nog tot eind september elke zaterdagnamiddag komen spelen.

Viering nationale feestdag met de Nationale Strijdersbond

Ook dit jaar organiseren het stadsbestuur en de Koninklijke Nationale Strijdersbond van België samen de viering van de nationale feestdag in Herentals. Het programma van deze 21-juliviering ziet er als volgt uit:

10.45 uur: bijeenkomst aan de Lakenhal, optocht naar de Sint-Waldetrudiskerk onder muzikale begeleiding
11.00 uur: plechtig Te Deum in de kerk
11.20 uur: optocht naar het monument op de Molenvest onder muzikale begeleiding
11.30 uur: kransneerlegging aan het monument op de Molenvest waarbij de Last Post en de nationale hymne gespeeld worden
12.00 uur: receptie in de Foyer of op het buitenplein van cc 't Schaliken.

Groenzoeker.be biedt het meest complete overzicht van groene plekken in uw buurt

Wie op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis kan voortaan terecht op de vernieuwde website van GroenZoeker. Deze verzamelt in één overzicht natuurgebieden, bossen, parken, speelnatuur, fiets- en wandelroutes, zit- en picknickbanken, vogelkijkhutten en hondenlosloopzones, ongeacht of die plekken beheerd worden door of in eigendom zijn van provincie, gemeente, gewest of Natuurpunt.

Dankzij de koppeling met openstreetmap.org kan iedereen bijdragen aan het verbeteren van deze kaart. Mocht u iets opmerken dat niet klopt of ontbreekt op de kaart dan kan u dit eenvoudig melden onder het lemma 'Vraag & antwoord'.

Agentschap Natuur en Bos zoekt nieuwe bivaklocatie in Proostenbos

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt sinds vorig jaar aan de verbetering van het concept van de bivakzones in zijn natuurdomeinen. Het Natuurdecreet biedt via die formule natuurliefhebbers en trekkers de kans op een gratis en legale overnachting in de natuur.

De regelgeving legt een aantal voorwaarden op voor de inrichting van dergelijke zones, maar het Agentschap hanteert daarnaast specifieke normen voor de zones onder zijn hoede.

Zo wordt de aanwezigheid van de bezoekers beperkt tot maximum 10 en kunnen de tenten slechts opgesteld worden tussen 18 en 10 uur om verblijfskamperen te voorkomen. Sinds vorige zomer moeten de kampeerders zich bovendien registreren via een boeking op bivakzones.camping.care.

In de regio Herentals-Olen stelt Agentschap voor Natuur en Bos sinds 2014 een bivakzone ter beschikking. In het natuurgebied Olens Broek ontvangt het al jaren trekkers die het aanliggende wandelpad als route gebruiken.

Vandaag moet Natuur en Bos vaststellen dat de site niet langer voldoet aan de eisen die de organisatie stelt aan zijn bivakzones. Zo ontbreekt er bijvoorbeeld een ecotoilet. Bovendien is er veel misbruik, wat regelmatig resulteert in nachtlawaai en achtergelaten zwerfvuil.

Omdat de huidige locatie in het Olens Broek niet langer geschikt is als bivakzone, heeft het Agentschap Natuur en Bos ze ontmantelt. Samen met de stad Herentals zoekt het Agentschap in de omgeving van Proostenbos naar een alternatieve locatie.

Campagne voor wederzijds respect tussen veiligheidsmedewerkers en publiek

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken lanceert een campagne om het respect voor veiligheidsberoepen te vergroten. Door zowel de veiligheidsmedewerkers als het publiek vertrouwd te maken met elkaars rechten en plichten, wil de campagne het vertrouwen in elkaar versterken.

Door elkaar beter te leren kennen, hoopt de campagne de agressie en het geweld tussen burgers en veiligheidsberoepen uit de wereld te helpen.

Meer over #WederzijdsRespect op www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/wederzijdsrespect.

 Foto : Belfort Lakenhal beiaard Herentals /NNieuws.